Ryhmien kuvaukset

Kuvaukset: Maria Elisabet Laurén

PERUSKURSSI

Peruskurssilla opetellaan argentiinalaisen tangon peruskuvioita, parityöskenteyä ja musiikkiin tanssimista. Tavoitteena on oppia liikkumaan parin kanssa musiikin mukaan argentiinalaisen tangon erityispiirteet huomioiden. Peruskuvioita ovat mm. kävely (caminata) normaali- ja ristisysteemissä, salida ja sen osat normaali- ja ristisysteemissä, ocho eteen ja taakse, ocho cortado, yksinkertaiset käännökset giroon tai kävelyyn pohjautuen (mm. media luna), yksinkertaiset paradat ja pasadat. Musiikista opetellaan tunnistamaan peruselementtejä kuten rytmi ja melodia, musiikin tyylit kuten rytminen ja lyyrinen, ja harjoittelemme niiden ilmentämistää liikkeellä. Musiikki on selkeää tanssimusiikkia mm. seuraavilta orkestereilta: Francisco Canaro, Carlos Di Sarli, Miquel Calo, Juan D’Arienzo. Tutustutaan myös milongaetikettiin, ja kauden aikana käydään sunnuntaimilongassa!

Peruskurssin jakso on vuoden mittainen, eli nämä kuviot käydään läpi yhden lukuvuoden eli kahden lukukauden aikana.

Suosittelemme peruskurssille tuloa jos olet aivan vasta-alkaja paritansseissa, ja jos olet vasta-alkaja argentiinalaisessa tangossa (vaikka olisitkin tanssinut muita paritansseja). Peruskurssilla kannattaa viettää 1-2 vuotta, sillä joka kaudella opetetaan perusteet vähän eri tavalla ja eri kuvioiden avulla, riippuen opettajasta, fiiliksestä ja ryhmästä. Erityisesti miehen/viejän roolissa tanssivan kannattaa käydä useita peruskursseja, aina oppii jotain uutta!

Peruskurssilla ei tarvita omaa paria, tunneilla toimii parinvaihto. Myös oman parin kanssa saa harjoitella, mutta parhaan oppimistuloksen (ja perhesovun) varmistaa se että ainakin muutaman kerran oppitunnissa vaihtaa paria!

KESKITASO

Keskitason tunneilla keskitytään tilassa liikkumiseen ja harjoitellaan milongassa tanssimista. Peruskurssin kuviot alkavat olla hallussa; niitä aletaan nyt varioida ja tanssia erilaisiin musiikkeihin ja tutkia miten niillä liikutaan tilassa. Kuviovalikoimana on peruskurssin kuviot ja niiden variaatiot, giro-pohjaiset käännökset, contragiro, ja uusina elementteinä mm. sacadas, boleos, barridas. Musiikkivalikoima laajenee, ja musiikillista osaamista syvennetään mm. kappaleen rakenteen tuntemuksella. Opetellaan myös muita argentiinalaiseen tanssiperheeseen kuuluvia lajeja kuten valssia ja milongaa. Tunneilla käymisen lisäksi milongoissa tanssiminen on olennainen osa keskitason tanssijan viikko-ohjelmaa. Milongaetikettiä harjoitellaan myös tunnilla.

Tunneilla odotetaan että oppilaalla on peruskurssin taidot hallussa, ja takana on n. 1-2 vuotta tanssiharrastusta. Keskitason tunneilla voi viettää useammankin vuoden, joka kaudella ohjelma on varmasti hieman erilainen! Peruskurssilla kannattaa myös käydä lisäksi! Keskitasolla toimii parinvaihto, omaa paria ei tarvita.

EDISTYNEET

Edistyneen oppilaan ja tanssijan haasteena on löytää se oma tanssi. Tunneilla tutustutaan eri tanssityyleihin, mm. salonkitango, tango milonguero, tango nuevo. Musiikkivalikoima laajenee, mukaan tulee dramaattisia orkestereita kuten Osvaldo Pugliese ja Anibal Troilo, ja toisaalta Guardia Viejan musiikkia kuten Francisco Lomuto ja Roberto Firpo. Erilaisia musiikkityylejä opetellaan tanssimaan eri tyyleillä.

Peruskuviot ja niiden variaatiot ovat hanskassa, niillä liikkuminen tilassa musiikin tahtiin on vaivatonta. Edistyneiden tunneilla näistä tehdään haastavia kombinaatioita. Uusina elementteinä opettajat voivat esitellä mm. gancho, volcada, colgada, calesita.

Tunneilla kannustetaan oppilaita etsimään omia ratkaisuja tarjoamalla teknisiä ja pedagogisia työkaluja harjoittelun avuksi. Ryhmien vetäjät tarjoavat edistyneille oppilailla henkisiä, fyysisiä ja musiikillisia haasteita! Edistyneiden ryhmässä keskitytään harjoitteluun oman parin kanssa.

TEKNIIKKA

Tekniikkaryhmässä harjoitellaan argentiinalaisen tangon perustekniikoita yksin ja parin kanssa. Kävely, pivotointi, jalkaterän artikulaatio, asento, peruskuviot kuten ocho, giro, boleo, planeo, naisten koristeet ja musiikin peruselementit.

Tekniikkatunnit sopivat kaiken tasoisille tanssijoille. Tunnilla vaihtuvat vetäjät.

PRAKTIKA

Practica (espanjaa) tarkoittaa vapaamuotoista harjoittelua musiikin tahtiin. Voit tulla yksin tai parin kanssa treenaamaan tunneilla harjoiteltuja kuvioita. Keksi uusia tai yksinkertaisesti nauti tanssimisesta. Salilla on hyvä tilaisuus myös harjoitella toista roolia viejänä tai seuraajana.

Practican aikana on mahdollisuus 30 min yksityistunteihin à 30 €. Varaa aikasi etukäteen olemalla yhteydessä opettajiin. Otathan huomioon, että kaikki opettajat eivät välttämättä ole aina paikalla. Praktikaa isännöi Henrik Helin.